Dokładny opis zadania
Wojtek: Był już temat o tym zadaniu lecz ja potrzebuje dokładnych równań (potrzebuje wszystkich
obliczeń a nie tylko wynik)
Woda królewska (...) powstaje w wyniku zmieszania ze sobą kwasu solnego i azotowego w stosunku
3:1. Ile kwasu solnego a ile azotowego jest w 20L wody królewskiej

Rozwiązanie z innego tematu to :
a − azotowy
s − solny
a + s =20=3/1
a+s=20 3a=s a+3a = 20 => 4a=20 => a=5l s=15l
Wydaje mi się że nie jest to pełne obliczenie, że brakuje układów.
Proszę o szybką odpowiedź ponieważ z maty nie mam za dużo czasu aby poprawiać a pała mi grozi.
Z góry dziękuje