Jaką część sześcianu o przekątnej 12 p{3} będzie ostrosłup o podstawie tego sze
Katrina1995: Jaką część sześcianu o przekątnej 12 √3 będzie ostrosłup o podstawie tego sześcianu
wiedząc,że jego wierzchołek leży w jednym z wierzchołków górnej podstawy? Co możesz powiedzieć
o stosunku objętości brył i stosunku pól?
21 lis 20:48
Jack:

przekatna szescianu to a
√3, gdzie a to krawedz tego szescianu
zatem a
√3 = 12
√3 −−−> a = 12
H − wys. ostroslupa = a = 12
wzor na objetosc i pole ostroslupa = ?
21 lis 21:02