Rozwiąż nierówność
Xarrek: Proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności:
|x−2| − |x| < 4
21 lis 20:41
Mila:

|x−2|=x−2 dla x≥2
|x|=x dla x≥0
1) x<0
−(x−2)−(−x)<4
−x+2+x<4
2<4 nierówność prawdziwa dla każdego x<0
2) x∊<0,2)
−(x−2)−x<4
−x+2−x<4
−2x<2 /:(−2)
x>−1 i x∊<0,2)⇔x∊<0,2)
3) x≥2
x−2−x<4
−2<4 nierówność prawdziwa dla każdego x≥2
Odp. (1)lub (2) lub (3)⇔
x∊R
II sposób: metoda graficzna
f(x)=|x−2|
g(x)=|x|+4
Wykres f(x) leży poniżej wykresu funkcji g(x) dla każdego x∊R
21 lis 21:20
Jack: 3 przedzialy.
1) x ∊ (−∞;0)
2) x ∊ <0;2>
3) x ∊ (2;∞)
21 lis 21:22
Jack: nie bylo tematu.
21 lis 21:22