21 lis 20:18
Jack: wspolny mianownik.
21 lis 20:31
misii: Wspólny to x+2 tak .?
Więc ;
21 lis 20:49
5-latek:
21 lis 20:53
misii: To jak to będzie .?
Mógłbyś mi to rozpisać .?
21 lis 20:56
Mila:
x≠0 i x+2≠0⇔
x≠0 i x≠−2
Mnożymy obie strony równania przez x*(x+2)
7*(x+2)−x*(2x−3)=−2*x*(x+2)
7x+14−2x2+3x=−2x2−4x
10x+14=−4x
14x=−14
x=−1
====
21 lis 20:58
Jack:
wspolny mianownik to bedzie x*(x+2)
zatem pierwszy licznik mnozymy razy (x+2) drugi licznik razy x
i wtedy w obu mamy mianownik x*(x+2)
21 lis 20:58
Jack: witaj Krzysiu
21 lis 21:03
misii: Dziękuję

a sprawdzi mi ktoś czy tu mam dobrze;
2x(x−5)−(x−4)=2x(x−4)
2x
2−10x−x+4=2x
2−8x
−3x=−4
X=
34
..?
21 lis 21:10
Jack:
oczywiscie na samym poczatku sie pisze dziedzine.
x − 4 ≠ 0 −−−−> x ≠ 4
2x ≠ 0 −−−−−> x ≠ 0
co do rozwiazania :
3x = 4
21 lis 21:14
yht:
błąd sie pojawił dopiero w ostatniej linijce. powinno być x=43
21 lis 21:14
misii: Dobrze miałam Na kartce a źle przepisalam tu

Dzięki

wiem ale dziedziny juz nie pisałam
21 lis 21:17