Pilne
dżela: Dany jest czworościan foremny o wysokości H i krawędzi długości a.
a) Wykaż, że 3H2=2a2
b) Wiedząc dodatkowo, że wysokość jest o 1 krótsza od krawędzi, oblicz a. Wynik przedstaw w
postaci a+b√c, gdzie a,b, c należy do N
21 lis 19:58
Kacper: Pilne bo na jutro ?
21 lis 20:03
dżela: tak
21 lis 20:03
Jack:

grunt to dobry rysunek
| | 2 | |
ten zielony fragment to nic innego jak |
| wysokosci podstawy (gdyz mamy w podstawie |
| | 3 | |
trojkat rownoboczny a w takim trojkacie od srodka tego trojkata do dowolnego wierzcholka to
odleglosc wynosi 2/3h − wiemy to chociazby z okregu opisanego na trojkacie rownobocznym)
| | a√3 | |
wysokosc rownobocznego to |
| |
| | 2 | |
| | 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
zatem |
| tej wysokosci to |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
no i teraz z pitagorasa
| | a√3 | |
H2 + to zielone czyli ( |
| )2 = a2 |
| | 3 | |
9H
2 + 3a
2 = 9a
2
9H
2 = 6a
2 /:3
3H
2 = 2a
2
czyli to co nalezalo udowodnic.
21 lis 20:22
agulka:

1.3H
2=2a
2
Z tw. Pitagorasa:
3H
2=3a
2−a
2
3H
2=2a
2
21 lis 20:29