Naszkicuj wykres funkcji określonej wzorem f(x)=||x-2|-4|.
zolwmaszynista: Naszkicuj wykres funkcji określonej wzorem f(x)=||x−2|−4|. Na podstawie wykresu funkcji f
określ dla jakich
wartości parametru m (m należy do R) równanie ||x−2|−4|=7−5m ma trzy rozwiązania dodatnie.
21 lis 19:55
Jack:

wiec tak, nasza funkcja to
f(x) =
||x−2|−4
|
wartosc bezwzgledna(ta na czerwono) oznacza odbicie tego co jest ponizej osi OX nad os.
zatem funkcje |x−2| − 4 odbije nad os, wiec rozpatrzmy jak sie ona zachowuje.
nazwijmy ja pomocniczo g(x) = |x−2| − 4
dla x ≥ 2
g(x) = x−2 − 4 = x − 6 (narysuje to na szaro − wraz z odbiciem juz na czerwono)
dla x < 2
g(x) = 2−x − 4 = − x − 2 (to na zielono, a z odbiciem juz niebieskie)
no to narysujmy wykres (nie zapominajac ze f(x) to odbicie tej czesci g(x) ktora jst ponizej
osi OX).
Koncowy wykres to fragment niebiesko−czerwony
teraz odczytaj dla jakiego igreka (u ciebie m) bedzie miec 3 rozwiazania dodatnie (tzn. dla x>0
szukamy 3 igrekow dodatnich)
i jak znajdziesz takie to podstawiasz ze to jest 7−5m.
i rozwiazujesz.
21 lis 20:54
zolwmaszynista: Dziękuję!
21 lis 20:55
Jack: nie wiem czy troche nie namieszalem, zatem uzupelnie
dla x>0 szukamy takich y, ze prosta y = cos tam bedzie przecinac wykres w 3 miejscach (ale
rozpatruje tylko x>0)
zatem takie cos nastepuje dla y ∊ (2;4)
czyli
y > 2 i y < 4
zatem
7−5m > 2 i 7−5m < 4
5m < 5 i 5m > 3
21 lis 21:38