Prawdopodobieństwo
Natalia: Zad. 1
Rzucamy czterokrotnie ośmioscienną kostką do gry z liczbami odpowiednio 1,2,3,4,5,6,7,8 na
poszczególnych ścianach. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że liczba pierwsza wypadnie
dokładnie dwa razy.
Wiem, że |Ω|=W
84=8
4. Liczby pierwsze to:1,3,5,7. Ale co dalej

Zad. 2
Rzucamy pięciokrotnie czworościenną, symetryczną kostką z liczbami odpowiednio 1,2,3,4 na
poszczególnych ścianach. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) liczba parzysta wypadła co najwyżej raz
b) liczba 1 wypadła trzy razy
Wiem, że |Ω|=4
5. W a) to wiadomo że liczby parzyste to:2,4,6,8. Ale jak dalej