Pochodna
ola: Wyliczyć pochodną funkcji
f(x)=((2x)−ln3)/(3x)
21 lis 19:10
Adamm: | | 2 | | 2 | | ln3 | | 1 | | 2 | | 2 | | ln23 | |
f'(x)=( |
| )x*ln |
| − |
| *ln |
| = ( |
| )x*ln |
| + |
| |
| | 3 | | 3 | | 3x | | 3 | | 3 | | 3 | | 3x | |
21 lis 19:14
ola: czyli po uproszczeniu wyjdzie (2x(ln2−ln3)+(ln3)2)/3x
21 lis 19:23
ola: ?
21 lis 19:23
Adamm: dla mnie to nie jest uproszczenie, wręcz odwrotnie, ale tak
21 lis 19:24
ola: Ok dzięki. Mam jeszcze takie i nie jestem pewna
f(x)=ln*sgrt1(1+x2) Wyszło mi x/1+x2
f(x)=((1/2sgrtx)−1)*x2 i wyszło mi 1/2sgrtx − 2x
Jest to dobrze?
21 lis 19:30