matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna funkcji
kacper:
f(x)=((1/2sqrtx)−1)*x
2
21 lis 19:04
kacper:
Nie wiem czy dobrze wyliczyłem, wyszło mi −1/2sgrtx − 2x
21 lis 19:08
Jack:
nie dobrze.
1
1
1
1
x
2
f(x) = (
− 1)*x
2
=
x
2
(
− 2) =
(
− 2x
2
) =
2
√
x
2
√
x
2
x
1/2
1
=
(x
3/2
− 2x
2
)
2
1
3
f'(x) =
(
x
1/2
− 4x) i na tym mozna zakonczyc albo pozamieniac dalej, czyli
2
2
1
3
√
x
3
√
x
=
(
− 4x) =
− 2x
2
2
4
21 lis 20:44