Funkcja kwadratowa z parametrem
Marek : Dla jakich wartości parametru m funkcja kwadratowa f(x) = x
2−mx+m+3
ma dwa różne miejsce zerowe spełniające warunek x
1= 1+x
2
Δ = m
2−4m−12
Δ
1 = 16+48
m
1 = 6
m
2 = −2
m ∊ (−
∞,−2) ∪ (6,+
∞)
x
1*x
2= m+3
x
1+x
2=m
Niestety nie wiem dalej co mam zrobić
21 lis 19:04
PW: Warunek
x
1 = 1 + x
2,
czyli
x
1 − x
2 = 1
spełnia funkcja kwadratowa
| | 1 | | 1 | |
g(x) = (x − |
| )(x + |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
− jest x1 = |
| , x2 = − |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Jeżeli przesuniemy wykres funkcji g o jakikolwiek wektor [p, 0], to różnica (odległość między
miejscami zerowymi) nie zmieni się.
Mamy zatem
f(x) = g(x−p),
to znaczy
| | 1 | | 1 | |
x2 − mx + m + 3 = (x − p − |
| )(x − p + |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
21 lis 19:16
PW: Coś to działa jak chce, za wcześnie "samo się wysłało", ale może wystarczy?
21 lis 19:25
Marek : Niestety nadal nie rozumiem
21 lis 19:32
Marek : Chyba mam rozwiązanie
m
2−4m−13=0
√Δ=2
√17
m
1 = 2+
√17
m
2 = 2−
√17
21 lis 22:08