prawdopodobieństwo
Tomm: Dane jest równanie: x2 + (2m−1)x +1=0, gdzie m∊A, A= {0,1,2,3,4,5,6}. Losujemy jedną liczbę ze
zbioru A. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby m, dla której równanie ma rozwiązanie.
21 lis 18:47
Adamm: Δ≥0
(2m−1)
2−4≥0
4m
2−4m−3≥0
czyli dla 2, 3, 4, 5, 6 mamy rozwiązanie
21 lis 18:52
Tomm: odpowiedź w książce to
23 .
21 lis 18:56
Adamm: | | 2 | |
nie może być |
| , ilość elementów w zbiorze A wynosi 7 |
| | 3 | |
21 lis 18:59
Tomm: żle napisałem zbiór A. A= {0,1,2,3,4,5}. I teraz wszystko się zgadza! dziękuję bardzo Adamm
21 lis 19:05