Zadania optymalizacyjne
Tomek: Hej,
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu takich zadań. O wskazówki bądź rozwiązane.
1)Wybrać takie miejsce na budowe mostu przez rzekę,aby długość drogi łączącej dwa obiekty
leżące po różnych stronach rzeki była jak najmniejsza.
2)Odległość fabryki A od kolei żelaznej prowadzącej do miasta B wynosi "a" km a jej odległość
od miasta B wynosi "b" km. Podaj pod jakim kątem należałoby poprowadzić drogę od fabryki A do
kolei,aby dostawa ładunków z A do B kształtowała się jak najtaniej, skoro koszt przewozu drogą
jest k razy wyższy niż przewóz koleją.
Dodam jeszcze przykładowe zobrazowanie zadań. Chciałem skorzystać z tutejszego narzędzia do
rysowania, ale nie chciało współpracować:(
http://wstaw.org/h/3c99373dfae/linki/ .
21 lis 18:34
Tomek: h− koszt koleja,
y− droga z A do koleji
α−poszukiwany kąt
i równanie: k*h*acosα+h(b−y*sinα)=min
Może być takie równanie? Następnie należy obliczyć z tego pochodną i ekstrema?
21 lis 20:07
PW: Opowiem jak narysować pierwsze.
Niech a i b oznaczają proste równoległe − brzegi rzeki. Jedna z półpłaszczyzn wyznaczonych
przez a niech zawiera punkt A, zaś jedna z półpłaszczyzn wyznaczonych przez b zawiera punkt B.
Rzeka jest częścią wspólną pozostałych półpłaszczyzn.
Jak to się ciężko opowiada, a rysunek taki prosty.
Rysujemy prostą prostopadłą do b przechodzącą przez B. Zaznaczamy na niej punkt B1 leżący po
tej samej stronie prostej a, po której leży A, taki by odległość od B1 do a była taka sama
jak odległość od B do b.
Wyznaczamy punkt B2 symetryczny do B1 względem a.
Rysujemy odcinek AB2. Punkt wspólny a i AB2 jest punktem, w którym należy umiejscowić jeden z
końców mostu.
Uzasadnienie należy do Ciebie.
21 lis 20:31
Tomek: Dziękuje Ci bardzo. Narysowałem to sobie, lecz nie wiem jak to uzasadnić..
21 lis 21:24
Tomek: A pomógł by ktoś z drugim?
22 lis 08:55
PW: Uzasadnienie: odcinek AB2 jest najkrótszą drogą między tymi punktami. Wystarczy pokazać, że
jest to ta sama droga, co między A i jednym końcem mostu oraz drugim końcem mostu i B.
Jeśli mnie pamięć nie myli, to zadnie było w książce do geometrii dla drugiej klasy zasadniczej
szkoły zawodowej w latach 70. ubiegłego wieku (jako zadanie w dziale poświęconym symetrii
osiowej).
22 lis 11:17