Funkcją kwadratowa
Jojozwz: Jak przekształcić postać ogólną funkcji kwadratowej w kanoniczna bez użycia delty? (za pomocą
wzorów skróconego mnożenia)
21 lis 18:20
Adamm: | | a | | a2 | |
x2+ax+b=(x+ |
| )2− |
| +b |
| | 2 | | 4 | |
21 lis 18:21
Adamm: albo możesz podstawić "p" pod wzór funkcji
21 lis 18:21
Jojozwz: Skąd to się wzięło?
21 lis 18:22
Adamm: nie rozumiem
21 lis 18:24
Kacper:
Wystarczy wziąć książkę do matematyki i poszukać. Takie wyprowadzenie powinno być w każdej.
21 lis 18:24
Jojozwz: Przecież wzór funkcji kwadratowej to ax2 +bx+c
21 lis 18:25
Jojozwz: W mojej niestety nie ma
21 lis 18:25
Adamm: ale tak zrobiłem dla ułatwienia, jak chcesz to zrób to samo dla ax2+bx+c
21 lis 18:25
21 lis 18:28
Kacper:
f(x)=ax
2+bx+c
| | b | | b | | b2 | | b | | b2 | |
ax2+bx+c=a(x2+ |
| x)+c=a[(x+ |
| )2− |
| ]+c=a(x+ |
| )2− |
| +c= |
| | a | | 2a | | 4a2 | | 2a | | 4a | |
| | b | | b2+4ac | | b | | −b2+4ac | |
a(x+ |
| )2− |
| =a(x+ |
| )2+ |
| |
| | 2a | | 4a | | 2a | | 4a | |
| | b | | −b2+4ac | |
i teraz p=− |
| oraz q= |
| |
| | 2a | | 4a | |
21 lis 18:36