Liczby zespolone równania kwadratowe
WYZEL: Mam dla was nie tuzinkowy przykład z równań kwadratowych w liczbach zespolonych a wsumie to 2
przykłady proszę o pomoc jak najszybszą z góry dziękuję.
2z2−2(1+i)z+2+i=0
Oraz
z2−(4+3i)z+1+5i=0
21 lis 18:02
Kacper:
Twierdzisz że to trudne ?
Jesteś studentem, to może warto samemu spróbować a nie czekać na gotowca?
21 lis 18:04
PW: Próbował, ale nie chce mu wyjść ładny pierwiastek z delty.
21 lis 18:11
WYZEL: To jest zadanie typu LIY, Learn it yourself, zostliśmy zostawieni sami w połowie działu.
No i przyznam, że nie wiem co tu zrobić.
21 lis 18:13
Kacper:
Jak się rozwiązuje równania kwadratowe ?
21 lis 18:17
Adamm: 2z
2−2(1+i)z+2+i=0
Δ=4(1+i)
2−16−8i=−16
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
z= |
| − |
| i lub z= |
| + |
| i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
21 lis 18:19
PW: Then try to solve the first equation. Calculate yourself:
Δ = ....
21 lis 18:19
PW: To ja tu udaję, że znam angielski, a kolega Adamm już rozwiązał …
21 lis 18:23
5-latek: a=2
b= (−2−2i)
c= 2+i
Δ= b2−4*1*c
Δ= (−2−2i)2−4*2*(2+i)
Δ= 8i−16−8i= −16
Δ=±4i
21 lis 18:23
WYZEL: Ktoś może mi powiedzieć czemu mi wychodzi
4+8i+4i2−16−8i=
=4+4i2−16 ?
21 lis 18:34
5-latek: przeciez 4i2=−4
21 lis 18:35
Adamm: bo nie wiesz co to jest jednostka urojona?
21 lis 18:35
relaa:
Ile wynosi i2?
21 lis 18:35
Kacper:
To też miał sam się nauczyć
21 lis 18:37
PW: ... ale i2 = − 1
21 lis 18:37
WYZEL: Ok, dzięki bardzo, cały czas o tym zapominam
21 lis 18:37