Obliczyć granicę krysicki 2.46
Sylwia: Oblicz granicę ciągu an=√3(n3+4n2)−n
21 lis 17:53
Adamm: lim n3(√3(1+4/n)−1/n2) = ∞
21 lis 17:54
Sylwia: w odp jest 4/3
21 lis 17:58
Smule: zle przepisane zadanie
21 lis 17:59
Sylwia: miał być pierwiastek trzeciego stopnia, a nie drugiego, Wiem że trzeba korzystać z tego wzoru
na różnicę a
3−b
3 ale nie wiem jak to policzyć
21 lis 17:59
Smule: w krysickim jest
3√(n3 + 4n2) − n
21 lis 18:00
Smule: a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2)
Inaczej mowiac pomnoz obie strony przez (a2 + ab + b2), zeby na gorze wyszedl ci wzor a3 −
b3
21 lis 18:01
21 lis 18:02
Sylwia: ja to wszystko zrobiłam

wiem z czego korzystać, mam problem z policzeniem, bo wychodzi mi
zero na dole
21 lis 18:02
Sylwia: czy jak wyciągam przez nawias to dzielę przez n6 czy n8 ?
21 lis 18:05
Kacper:
Zależy co jest "u góry "
21 lis 18:06
Smule: (
3√n3 + 4n2 − n)*((
3√n3 + 4n2)
2 −
3√n3 + 4n2*n + n
2)
__________________________________________
((
3√n3 + 4n2)
2 −
3√n3 + 4n2*n + n
2)
| | n3 + 4n2 − n3 | |
= |
| |
| | ((3√n3 + 4n2)2 − 3√n3 + 4n2*n + n2) | |
| | 4n2 | |
= = |
| |
| | ((3√n3 + 4n2)2 − 3√n3 + 4n2*n + n2) | |
jak podzielisz przez najwieksza liczbe (n
2)
to w liczniku wyjdzie 4
a w mianowniku 1 + 1 + 1 = 3
21 lis 18:10
Smule: Machnąłem się w jednej rzeczy, zamiast a2 + ab + b2 napisałem a2 − ab + b2
21 lis 18:11
Smule: Nie dzielisz przez n6 ani n8, tylko największe n w mianowniku
(3√n3)2 = n2
(3√n3)*n = n2
i n2,
jak widzisz, w mianowniku masz trzy n z największą potęgą do kwadratu
21 lis 18:12
Sylwia: dziękuję
21 lis 18:41