wyznacz granice ciagu
Klaudia: an=(2n +1/n)do potęgi(n+1)
21 lis 17:40
Adamm: | | 2n+1 | |
( |
| ) n+1  |
| | n | |
21 lis 17:44
Klaudia: tak
21 lis 17:46
Adamm: an≥2n+1→∞
21 lis 17:47
Klaudia: ok, dziękuje
21 lis 17:48
Adamm: to się mówi, na mocy tw. o 2 ciągach, lim an = ∞
21 lis 17:48
Smule: = e∞ = ∞
21 lis 17:49
Smule: | | 2n + 1 | | n + n + 1 | | n + 1 | |
( |
| )n+1 = ( |
| )n+1 = (1 + |
| )n+1 = |
| | n | | n | | n | |
| | 1 | | n | | (n+1)2 | |
[(1 + |
| ) |
| ] |
| = e∞ = ∞ |
| | | | n+1 | | n | |
21 lis 17:56
Smule: sposob numer 2
21 lis 17:57
Klaudia: dziękuje, ten mi się bardziej podoba, bo jasno rozpisane
21 lis 17:59