x | y | |||
d(x,y) = | | − | | | ||
1 + |x| | 1 + |y| |
x | z | 1 | y | |||||
| | − | | ≤ | | − | | + | ||||
1 + |x| | 1 + |z| | 1 + |x| | 1 + |y| |
y | z | |||
| | − | | | ||
1 + |y| | 1 + |z| |
|x− y| | ||
d(x, y) = | ||
1 + |x − y| |
t | 1 | |||
funkcja t→ | = 1 − | , t ≥0 jest funkcją rosnącą. | ||
1+t | 1+t |
|x−y| | |x−z| + |z−y| | ||
≤ | |||
1+|x−y| | 1 + |x−z| + |z−y| |
|x−z| | |z−y| | |||
= | + | |||
1 + |x−z| + |z−y| | 1 + |x−z| + |z−y| |
|x−z| | |z−y| | |||
≤ | + | |||
1 + |x−z| | 1 + |z−y| |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |