Wartość cos i sin
Simon: Witam, rozwiązuję sobie pierwiastki liczb zespolonych i wszystko jest ok ale mam pewien problem
Mianowicie natrafiłem na sin i cos 165o
Co mam teraz zrobić bo kompletnie nie wiem jak podać jego wartość
21 lis 15:51
21 lis 15:54
Krzysiek: sin 165 = cos(π−165) = cos 15 = cos(45−15) = ...
cos 165 = sin(π−165) = sin 15 = sin(45−15) = ...
21 lis 15:55
Simon: Nie o to mi chodzi, właściwie to otrzymałem 11/12
np. wartość dla 30o to 1/2 przy sinusie i √32 przy cosinusie
21 lis 15:59
Simon: Krzysiek, i jak mam cos(45−15)= to jak z tego wziąć 165?
21 lis 16:01
PW: Simon, w dobrych tablicach jest podana wartość sin15° (jest tabelka wartości funkcji
trygonometrycznych pewnych kątów).
Można to też samemu policzyć.
21 lis 17:08