symbol Newtona
gość : Czy moglibyście mi wytłumaczyć na jakiej zasadzie sprowadza się to do wspólnego mianownika?
| | | | n! | | n! | |
+ | = |
| + |
| =? |
| | | k!(n−k)! | | (k+1)!(n−k−1)! | |
| | | |
Mam udowodnić, że wynosi to | |
| | |
Pierwszy raz w życiu mam do czynienia z tym symbolem, więc proszę o wyrozumiałość
21 lis 14:54
Adam: tak samo jak np. sprowadzasz do wspólnego mianownika wielomian
21 lis 14:57
Adam: ale tutaj zauważ że (k+1)!=(k+1)*k! etc.
21 lis 14:58
gość : Czy ktoś mógłby mi to rozpisać krok po kroku? Bo mam kilka takich przykładów i chciałbym
chociaż mieć jakiś wzór, bo naprawdę nie ogarniam.
22 lis 00:10
Janek191:
| | | | n! | | n ! | |
+ | = |
| + |
| = |
| | | k !*(n − k)! | | (k+1) !*(n − k − 1)! | |
| | n !*( k +1) | | n !*( n −k) | |
= |
| + |
| = |
| | ( k +1)!*( n − k)! | | ( k + 1)!*( n − k)! | |
| | n !*( k + 1 + n − k) | | n !*(n +1) | |
= |
| = |
| = |
| | ( k +1)!*( n − k) ! | | ( k +1)!*( n − k)! | |
| | ( n +1)! | | | |
= |
| = | |
| | (k +1) !*( n − k)! | | |
22 lis 06:22
Janek191:
I co ?
22 lis 09:52