największa i najmniejsza wartość w podanym przedziale + tempo zmian
kar: f(x)= x − lnx
a) najmniejsza i największa wartość f w przedziale <1/e, e>
b) zbadać tempo zmian wartości funkcji f
f'(x) = 0 dla x =1
f'(x) > 0 dla x<0 i x>1
f'(x) < dla x ε (0,1)
I szczerze mówiąc nie wiem co dalej. Jak to odnieść do e?
21 lis 14:34
kar: Nie wiem czy robię jakiś błąd w rozumowaniu czy nie, ale wynika z tego, że f(1) będzie maximum
a f(0) minimum i tyle?
21 lis 14:37
kar: Poprawka:
D=(0,+
∞)
| | 1 | |
w 0 f dąży do −∞, więc dla x= |
| będzie minimum lokalne, a fmax będzie dla x=1? |
| | e | |
| | 1 | | 1 | |
I przy okazji f( |
| )= |
| −1 i nic więcej się z tym nie da zrobić? |
| | e | | e | |
21 lis 14:44
Jerzy:
Po kolei..
a) ustal najmniejszą i największą warość funkcji w podanym przedziale.
21 lis 14:45
jc: Przeczytaj jeszcze raz polecenie? Zerojest jest poza dziedziną [1/e,e].
21 lis 14:46
21 lis 14:52
Jerzy:
a co z f(e) ?
21 lis 14:54
Jerzy:
| | 1 | |
a poza tym ...f(1/e) ≠ |
| − 1 |
| | e | |
21 lis 14:55
kar: fakt. fmax(e)=e−1
21 lis 14:55
Jerzy:
Niestety nie .
21 lis 14:57
kar: f(1/e)=1/e + 1
21 lis 14:59
Jerzy:
I to jest maksimum.
21 lis 15:01
kar: ?
f(e)=e−lne=e−1≈1,70
f(1/e)≈1,40
21 lis 15:06
Jerzy:
Moja pomyłka .... dodawałem e , zamiast 1.
21 lis 15:08
kar: Ok, czyli max i min już są.
Podpunkt b
| | 1 | |
f''(x)= |
| czyli w D (0,∞) zawsze > 0, czyli zawsze wypukła |
| | x2 | |
przedziały monotoniczność
(0,1) − wartości spadają coraz wolniej
(1,
∞) − wartości rosną coraz szybciej
Dobrze to rozumiem?
Moje pytania mogą być trochę naiwne, ale wynika to z tego, że uczę się tego na własną rękę i
nie bardzo wszystko ogarniam
21 lis 15:13