oblicz granicę ciągu
malutka12345: co mam zrobić z takim wyrażeniem:
273n+1
42n+5/n
jeżeli mam obliczyć granicę ciągu
21 lis 14:23
Jerzy:
1) = U{27
3n{27} i granica: +
∞
| | 2n+5 | |
2) = 4k , gdzie k = |
| i lim k = 2, a cała granica: 42 = 16 |
| | n | |
21 lis 14:26
Jerzy:
Poprawa do 1) = 273n*27 i lim = +∞
21 lis 14:28
malutka12345: czyli po prostu obliczam granicę wykładnika tak jakby to było całe wyrażenie dotyczące granicy
ciągu,
i później po obliczeniu zapisuje nadal jako wykładnik i obliczam wynik końcowy?
21 lis 14:29
Jerzy:
W drugim przypadku tak , o granicy decyduje granica wykładnika.
21 lis 14:30
malutka12345: ok. dziękuję
21 lis 14:31