zespolone
jasny: Narysować zbiór liczb zespolonych: Re(z2)>=0
Pomoże ktoś; doszedłem do tego, że Re(z2)=|z|2(cos2a) i nie wiem co dalej
21 lis 13:13
Jerzy:
z2 = (x + iy)2 = x2 + 2xyi − y2 = x2 − y2 + 2xyi
Teraz rysujesz: x2 − y2 ≥ 0 ⇔ ( x + y)(x − y) ≥ 0
21 lis 13:15
jasny: okey dzięki
21 lis 13:16
jasny: a jaki wpływ na rysunek ma to Re co jakby na przykład była częśc urojona do narysowanie Im...
21 lis 13:20
Jerzy:
Re − część rzeczywiśta
Im − część urujona
Im ≥ 0 ⇔ 2xy ≥ 0
21 lis 13:21
jasny: okey super wszystko łapie
21 lis 13:21
jasny: a powiedziałbyś jeszcze coś do tego wykresu bo sprawdziłem i wiem jak wygląda tylko nwm skąd
sie to bierze

ten wykres
21 lis 13:33
Jerzy:
Który ?
21 lis 13:34
jasny: (x−y)(x+y) rozpatrzyłem na dwa przypadki zeby iloczyn dwóch składników był wiekszy od zera to
oba muszą być ujemne lub oba dodatnie i wyszło dzieki jeszcze raz za pomoc
21 lis 13:37
Jerzy:
Tutaj masz nierówność słabą, więc proste też należą do wykresu.
21 lis 13:38