x
dzoan:

Witam chcialam sie zapytac o
∑Ma=0 czy jest ok
−Ma−120−480=0
czyli Ma=600?
gdzie P=40kn i moment M=40knm sa srodku belki
21 lis 12:02
dzoan: Ha=280kN?
Va=0?
Ma=600knm?
21 lis 12:03
dzoan: lub Ma=720?
21 lis 12:07
dzoan: ?
21 lis 13:03
yht:
punkt G to utwierdzenie ?
jeśli tak, to wg mnie powinno być:
−Ma−P*2m−m−Rgy*5m−Mg = 0
jeśli punkt G jest zwykłą podporą nieprzesuwną, to
−Ma−P*2m−m−Rgy*5m = 0
co ma oznaczać ten x przy d ?
21 lis 13:23
dzoan: to nie wazne na razie
21 lis 13:24
dzoan: co to Mg
21 lis 13:26
yht:
to moment utwierdzenia. On pojawi się tylko wtedy, gdy G jest utwierdzeniem
21 lis 13:27
dzoan: do obliczen i tak usuwam ta podpore poprawej
21 lis 13:28
dzoan: nie mialam czegos takiego
21 lis 13:29
dzoan: czyli ma=−420?
21 lis 13:31
dzoan: −Ma−P*2−M−q*4m*5m?
21 lis 13:35
yht:
jak dla mnie −q*4m*2m zamiast −q*4m*5m
21 lis 13:37
dzoan: Bo na odcinku E−G jest obciazenie q=60kn/m
21 lis 13:38
dzoan: ok
21 lis 13:38
dzoan: czyli yszlo git −600
21 lis 13:39
yht:
nie uwzględniając tej podpory G wychodzi Ma = −600
21 lis 13:41
dzoan: Dobra to zamieniam zwrot momentu Ma i teraz mam pytanie bo obliczam rownanie momentow w kazdym
z przedziałow i czy jest git A−C 0<x<2
M(0)=600knm
M(2)=40knm
A−C 2<x<4
M(0)=40knm
M(4)=120knm
21 lis 13:48
dzoan: C−E 0<x<5 M(0)=M(5)=120knm
E−G 0<x<2 M(0)=120knm M(2)=520knm
G−F2<x<4 M(2)=880 M(4)=powinno byc chyba 0 a wychodzi jakis cyrk
21 lis 13:50
dzoan: moze rozpisze chodzi mi szczegolnie o ta ostatnia belke
E−F 0<x<2
M(x)=(Ha−P)x−q*x*
x2+120
przedział E−G 2<x<4
M(x)=(Ha−P)x−q*x*
x2+520−M

?
21 lis 14:08
yht:
wydaje mi się że (Ha−P)x jest źle bo Ha i P są w różnych odległościach
21 lis 14:21
dzoan: a nie beda po tej samej dlugosci i tak? czyli w domysle 5?
21 lis 14:29
dzoan: zreszta to tutaj nie ma znaczenia chyba?
21 lis 14:30
yht:
Gdyby (Ha) i (P) były pionowe to wtedy by tak było jak piszesz
ale zauważ że dla punktu F moment od siły P będzie 0
zaś dla punktu A moment będzie równy Ha*2m
21 lis 14:37
dzoan: racja
21 lis 14:39
dzoan: a wczesniejsze przedziały do A−E jest ok?
21 lis 14:40
yht:
ja niestety muszę zmykać

może ktoś inny pomoże.. ew. jeszcze zerknę dziś wieczorkiem na ten
temat
21 lis 14:40
yht:
wydaje mi się że A−E jest źle bo np. w A−C momenty będą się sumować
Ma = 600 działa w tę samą stronę co moment od Ha
więc (jak dla mnie) w A−C będzie M(2) = 600+280*2 = 1160
21 lis 14:44
dzoan: Brales pod uwage jak cos ze zmienilam zwrot momentu Ma?
21 lis 15:08
relaa:
Punkt G z rysunku wynika, że jest to utwierdzenie z przegubem, a co za tym idzie jest to
podpora nieprzesuwna. Jeżeli w punkcie G nic nie ma to M
A = 600kNm, a R
A = 280kN.
Liczymy momenty.
∑ M
B = 600kNm − 280kN • 2m = 40kNm
∑ M
C = 600kNm − 280kN • 4m + 40kN • 2m = −440kNm
Na odcinku C − E nie działa żadna siła, czy moment, więc nic nam się nie zmienia zatem moment
jest tam stały i wynosi −440kNm.
Liczymy moment w punkcie F z prawej strony
| | kN | |
∑ MPF = −60 |
| • 2m • 1m = −120kNm, więc z lewej będzie powiększony o moment M |
| | m | |
| | kN | |
∑ MLF = −60 |
| • 2m • 1m + 40kNm = −80kNm, |
| | m | |
dla upewnienia policzmy inaczej
| | kN | |
∑ MLF = 600kNm − 280kN • 2m − 60 |
| • 2m • 1m = −80kNm |
| | m | |
| | kN | |
∑ MPF = 600kNm − 280kN • 2m − 60 |
| • 2m • 1m − 40kNm = −120kNm. |
| | m | |
21 lis 18:07
relaa:
Oczywiście zamiast RA winno być HA.
21 lis 18:09
dzoan: dzięki wielkie
21 lis 18:31
relaa:
Proszę. Wytrzymałość materiałów, czy jakiś inny przedmiot?
21 lis 18:33
dzoan: tak
21 lis 18:39
dzoan: a w punkcie G nie bedzie 600−60*4*2−40−40*2?
21 lis 18:43
relaa:
W takim razie życzę powodzenia w nauce i zrozumieniu go, ponieważ jest on podstawowym
przedmiotem z którego inne korzystają, bez niego nie zrozumiesz kolejnych.
21 lis 18:44
relaa:
Przecież w punkcie G nic nie ma (nie trzeba nic liczyć), więc moment wynosi 0,
ale jeżeli tego nie widzisz to licz, lepsze to niż nic.
21 lis 18:52