funkcje czy sa roznowartosciowe
Budowlanka: zbadaj czy podane funkcje sa rożnowartościowe na wskazanych zbiorach : y=x5 , R
21 lis 10:23
PW: Za pomocą pochodnej banalne:
y'(x) = 5x4
− pochodna jest dodatnia dla x < 0 i dodatnia dla x > 0 (na obu tych przedziałach jest
rosnąca). Jeszcze trochę dopisać i koniec.
21 lis 11:35
Milo: y' = 5x4 ≥0 w R
Funkcja jest rosnąca w całym R, jest więc też różnowartościowa.
Drugi sposób: Kiedy y1 = y2?
y1 − y2 = 0
x15 − x25 = 0
...
I dochodzimy do x1 = x2
21 lis 11:36
PW: Milo, nie ma takiego twierdzenia. Weźmy np. funkcję f(x) = 5.
f'(x) ≥ 0
dla x∊R, ale f nie jest rosnąca.
21 lis 11:57
Milo: Fakt, chodziło mi o to, że pochodna jest większa od 0 wszędzie poza x=0, ale w x=0 nie zmienia
znaku, więc funkcja nie zmienia monotoniczności. Następnym razem postaram się być bardziej
precyzyjny.
21 lis 12:23
Benny: Pochodna ≥0, dodatkowo można policzyć granice w + i − ∞.
21 lis 12:32
PW: Dlatego o 11:35 napisałem co napisałem
21 lis 12:34
Benny:
21 lis 12:37