Pochodna
Przyszły budowlaniec : Pochodna z
y=(cosx)sinx
cosx>0
21 lis 00:07
lol: y = eln(cosx)*sinx
I pochodna złożenia funkcji
21 lis 00:09
Przyszły budowlaniec : To akurat wiem, tylko wyszło mi inaczej niż mam w odpowiedziach od zbioru zadań i nie wiem czy
główkować czy jednak mam dobrze
21 lis 00:10
lol: y' = (cosx)sinx* (ln(cosx)*sinx)'
(ln(cosx)*sinx)' = (−sinx/cosx)* sinx + ln(cosx)*cosx
21 lis 00:13
Jack:
y=(cosx)
sinx = e
(sinx)*ln(cosx)
y' = e
(sinx)*ln(cosx) * ((sinx)*ln(cosx))' =
| | 1 | |
= e(sinx)*ln(cosx) * ((cosx)ln(cosx) + (sinx)( |
| )*(−sinx) * 1) = |
| | cosx | |
= e
(sinx)*ln(cosx) * ((cosx)ln(cosx) − (tgx)*(sinx)) =
= (cosx)
sinx * ((cosx)ln(cosx) − (tgx)*(sinx))
21 lis 00:17
Przyszły budowlaniec : Dzięki Jack
21 lis 00:24