Ala:
Mam problem z takimi zadaniami:
zad.1
Wyznacz zbiór liczb naturalnych, które nie spełniają nierówności:
( n+1 ) > 6
2
zad. 2
Funkcja f dana jest wzorem f(x)= -3x2+bx-2.
a) wyznacz te wartości współczynnika b, dla których funkcja f nie ma miejsc zerowych.
b) Dla jakiego b (należącego do) R miejscami zetrowymi funkcji f są liczby 1/3 i 2 ?
c) Wyznacz wartości współczynnika b tak, aby oś y była osią symetrii wykresu funkcji f.
zad. 3
W prostokącie połączono środki sąsiednich boków. Powstały w ten sposób romb ma obwód równy 40cm i pole równe 96cm2. Oblicz długość boków prostokąta.
Prosze o pomoc w ich wyliczeniu!
1 lut 12:39
Gość:
(n+1)/2 ?
1 lut 14:48
emilak.:
2a) delta=b2-24
b2-24<0
(b-√24)(b+√24)<0
b=2√6 lub b =-2√6 i teraz trzeba zaznaczyc na osi te dwa pierwiastki i zaznaczyc toco jest mnoiejsze od zera czyli ramiona wykresu beda do gory czy;i bnalezy do tego przedziały
1 lut 14:59
Gość:
tak (n+1)/2 >6
4 lut 22:45