ttt
tymek: | | 1 | | 1 | |
wykaż ze liczba g= |
| nie jest granica ciagu o wzorze ogólnym an = |
| |
| | 3 | | 3n | |
| | 1 | | 1 | | 1−3 | |
| |
| − |
| | = | |
| | |
| | 3n | | 3 | | 3n | |
i co dalej?
20 lis 23:30
lol: Dla n> 1 każdy wyraz jest odległy od g o conajmniej 1/6.
Zatem to nie może być granica
20 lis 23:35
tymek: ale jak to poprawnie zapisac
20 lis 23:37
Milo: |
13n −
13 | < ε
|
1−n3n | < ε
ponieważ n≥1
n−13n < ε
n3n −
13n < ε
13 − ε <
13n
1−3ε3 <
13n
3n(1−3ε) < 3
n(1−3ε) < 1
n <
11−3ε
Co kończy dowód (w definicji mamy, że podana nierówność |a
n − g|<ε ma być prawdziwa dla
każdego n>δ ("dla każdego n od pewnego miejsca"), podczas gdy nam wyszła prawdziwa dla
n<
11−3ε, czyli "do pewnego miejsca".
20 lis 23:39
lol: To jest już poprawnie zapisane.
Z definicji. g jest granicą ciągu gdy dla każdego ε > 0 istnieje N0 takie że
dla wszystkich n > N0 |an − g| < ε.
Tutaj dla żadnego ε < 1/6 nie istnieje takie N0, więc g to nie jest granica
20 lis 23:40
tymek: dzieki
20 lis 23:41