Nierówność wymierna z wartością bezwzględna
Patryk: Jak rozwiązać następujące nierównośći?
20 lis 23:13
Milo: A) Mamy wartość bezwzględną, więc wyrażenie z lewej jest nieujemne dla każdej liczby należącej
do dziedziny.
Będzie więc dodatnie zawsze, gdy nie będzie zerem.
Odpowiedzią jest więc ℛ\{−3,1}
(Bo dla x=−3 wyrażenie jest równe 0, a x=1 odpada przez dziedzinę).
B) Wartość bezwzględna nigdy nie będzie mniejsza od zera, wystarczy więc zbadać, kiedy jest
równa 0 (w tym przypadku dla x=1).
20 lis 23:18
Mila: a)
x−1≠0⇔x≠1
i
x+3≠0⇔x≠−3
x∊R\{−3,1}
b)
x+7≠0
x−1=0
x=1
20 lis 23:20