wartosc bezwgledna wielomiany
abcd: prosilbym o rozwiazanie krok po kroku zebym mogl sobie przeanalizowac i wiedziec jak sie robi
te zadania
x3−x2>=|x2−7x+6|
20 lis 23:11
PW:
x2(x − 1) = |(x − 1)(x − 6)|
Widać, że liczba 1 jest rozwiązaniem.
Dla x ≠ 1 można podzielić stronami przez (x − 1) i świat jest piękny.
20 lis 23:17
PW: A tam jest nierówność
x2(x − 1) ≥ |x−1||x −6|,
więc podzielić przez |x − 1| > 0.
20 lis 23:19
abcd: a ja mam ze rozwiazanie to 1 suma 2, nieskonczonosc
20 lis 23:19
abcd: Ogólnie to i tak srednio to czaje
jak podziele przez x−1 to mam x2>|x−6" ta?
20 lis 23:20
PW: Przecież nie podawałem rozwiązania, tylko wskazówkę.
20 lis 23:21
PW: Nie mam siły. Podzielić nie umiesz?
20 lis 23:22
lol: On nie może podzielić przez (x−1) bo to też jest pod wartością bezwzględną
20 lis 23:24
lol: Zadania z wartością bezwzględną rozwiązuje się przedziałami (najczęściej), tak żeby
móc określić znak wyrażenia pod wartością bezwzględną i się jej po prostu pozbyć.
W tym przypadku wielomian x2−7x+6 = (x−1)(x−6) przyjmuje wartości dodatnie na przedziale
(−∞, 1) suma (6,∞). A na przedziale [1,6] wielomian przyjmuje wartości niedodatnie więc
|x2−7x+6| = − (x2−7x+6) A jak nie ma wartości bezwzględnej, to już jest to zwykła nierówność
20 lis 23:25
PW: Dobranoc
20 lis 23:25