aa
kot:

Jak określić monotoniczność funkcji punktowej? (wiecie, takie 2 punkty lub więcej niepołączone,
jak na rysunku)
20 lis 22:31
PW: Tak samo jak każdej − z definicji. Tu widać − większej liczbie z dziedziny jest
przyporządkowana większa wartość funkcji.
20 lis 22:38
kot: i wtedy ustalam np. dla x ∊<−1;2> jest rosnąca czy dla x ∊ {−1,2} ?
20 lis 22:48
PW: W dziedzinie są tylko 2 punkty, więc nie można mówić o monotoniczności na przedziale.
20 lis 22:52
kot: To jak to zapisać? Załóżmy, że mamy funkcję z punktów x1 (−1,1) x2 (1,2) x3 ( 4, 1). Mogę
Cię prosić, byś zapisał poprawnie jej monotoniczność?>
20 lis 23:03
PW: Nie jest monotoniczna.
f(−1) = 1, f(1) = 2, f(4) = 1
Ciąg
(−1, 1, 4)
liczb z dziedziny jest rosnący, ale ciąg odpowiednich wartości funkcji
(1, 2, 1)
nie jest rosnący.
Mówiąc obrazowo funkcja najpierw wznosi się od 1 do 2, a potem opada od 2 do 1. Dla funkcji
rosnącej powinno być "im dalej, tym wyżej".
20 lis 23:14