rachunek rozniczkowy
kebab: W ankiecie przeprowadzonej wśród 200 uczniów klas trzecich pewnego liceum otrzymano następujące
wyniki:
− matematykę lubi 100 uczniów
−historie lubi 90 uczniów
−biologię lubi 35 uczniów
− matematykę i historię lubi 25 ucz.
−matematykę i biologie lubi 15 ucz.
− historię i biologię lubi 20 ucz
−matematykę,historie,i biologię lubi 5 ucz.
Oblicz prawdopodobieństwo tego ze losowo wybrany uczeń nie lubi żadnego z wymienionych
przedmiotów
na forum znalazłem taki wzór:
A − lubi matematykę
B − lubi historię
C − lubi biologię
szukane P(A'∩B'∩C') = P[(A∪B∪C)'] = 1−P(A∪B∪C)
natomiast
P(A∪B∪C) = P(A)+P(B)+P(C) − P(A∩B) − P(A∩C) − P(B∩C) + P(A∩B∩C)
dlaczego P(A∩B∩C) dodajemy a nie odejmujemy?
20 lis 22:16
kebab: pomocy
20 lis 22:30
Mila:
To wynika z zasady włączeń i wyłączeń. Możesz wyprowadzić wzór na moc dla sumy trzech zbiorów.
Gdzieś wyprowadzałam, znajdę to dam linka.
20 lis 22:54
kebab: dziękuje
20 lis 22:58