Liczby zespolone
Blasco: Niech D = {z ∈ C | Im(z) > 0} oraz E = {z ∈ C | Re(z) < −2}. Czy istnieja, liczby w, u ∈ C
takie, ze dla ka˙zdego z ∈ C zachodzi:
z ∈ D ⇐⇒ wz + u ∈ E
20 lis 22:09
lol: w = i
u = −2
20 lis 22:31
Blasco: nie no, odpowiedź znam ale nie wiem za bardzo jak do tego dojść

Jakieś wskazówki?
20 lis 23:55
lol: Niezbyt. Bardziej kombinowanie.
A jak chcesz to postrzegać inaczej to pomyśl o przekształceniu płaszczyzny.
Półpłaszczyznę D chcesz przenieść na półpłaszczyznę E.
Więc obracasz ją o 90 stopni, i przesuwasz o dwa.
Swoją drogą, chyba to zadanie miałem rok temu na kolokwium xD
21 lis 00:08
Blasco: na MIM UW?
21 lis 00:09
lol: Yep xD GAL z panem Ziemiańskim
21 lis 00:10
Blasco: Ja z Nowakiem

Ale bardzo dziękuję za pomoc!
21 lis 00:13
lol: Proszę

Powodzenia
21 lis 00:14