zespolone
kola: Niech z zespolona taka że |1+z3| ≤ 1.Pokaż że |1+z| ≤ 2.
20 lis 21:51
jc: To trudne zadanie pojawiło się na forum pół roku temu.
20 lis 22:01
kola: A było rozwiązane?
A tu nie bedzie coś z 1+z3=(1+z) (1−z+z2)?
20 lis 22:09
jc:
Wydaje mi się, że ten sposób do niczego nie prowadził.
Chyba trzeba było po prostu znaleźć ekstremum odpowiedniej funkcji.
Być może dobrze było przejść do zmiennych biegunowych.
Na pewno pomagał rysunek (koniczynka w okręgu). Więcej nie pamiętam.
20 lis 22:19
jc: Rozwiązanie.
Oznaczmy literą u sprzężenie liczby z.
Niech p = zu = |z|2, q= z+u = podwojona część rzeczywista.
|1+z|2 = (1+z)(1+u)= 1 +zu + (z+u) = 1 + p + q
|1+z3|2=(1+z3)(1+u3) = 1 + z3u3 + z3 + u3 =
1+(zu)3 + (z+u)3 − 3zu(z+u) = 1 + p3 +q3 −3pq
Mamy pokazać, że jeśli 1 + p3 +q3 −3pq ≤ 1, to 1 + p + q ≤ 4
lub inaczej: jeśli p3+q3 ≤ 3pq, to p+q ≤ 3.
Pokażemy implikację równoważną:
jeśli p+q > 3, to p3+q3 > 3pq.
Załóżmy więc, że p+q>3.
0 ≤ (p−q)2
p2−pq+q2 ≥ pq
p3+q3 = (p2−pq+q2)(p+q) ≥ pq(p+q)
Jeśli pq > 0, to pq(p+q) > 3pq i p3+q3 > 3pq.
A co będzie w przypadku q ≤ 0? W tej chwili nie wiem.
Przy okazji. Jeśli w nierównościach zachodzą równości, to p=q=3/2,
a z = (9 ± i √15)/4.
21 lis 08:48
jc: Pominięty przypadek.
27 < (p+q)3 = (p3+q3 −3pq) + 3pq(1+p+q)
1+p+q ≥ 0 (bo to jest kwadrat modułu)
Zatem, jeśli pq ≤ 0, to drugi składnik jest ujemny bądź jest zerem, ale wtedy
pierwszy składnik musi być dodatni, a nawet większy od 27.
21 lis 09:23