W trójkącie rozwartokątnym ABC dane są: [AC] = 4, kąt ACB = 150 stopni oraz tg α = 1/3. Oblicz
długość wysokości trójkąta ABC poprowadzonej z wierzchołka B.
| x√3 | ||
Wiem, że h= | ||
| 3 |
| 1 | x√3/3 | |||
Zatem | = | ? Jeżeli tak, to x=x√3−4, jak mogę obliczyć h? | ||
| 3 | x+4 |
| h | 1 | |||
tg α = | = | |||
| 4 + x | 3 |
| h | √3 | √3 | ||||
tg 30o = | = | ⇒ h = x* | ||||
| x | 3 | 3 |
| 1 | ||||||||||||
= | |||||||||||||
| 4 + x | 3 |
| 4 | ||
x = | ||
| √3 − 1 |
| 1 | ||
h = | *(4 + x) | |
| 3 |
W takich zadaniach : porządny rysunek .... to 3/4 sukcesu !
| 1 | h | |||
tgα= | = | |||
| 3 | 3h |
| 2 | ||
zatem 3h= h√3+4⇒ h(3−√3)=4 /* (3+√3) ⇒ 6h= 4(3+√3 ⇒ h= | *(3+√3) | |
| 3 |