Wzór na stożek
Kamilka: Dane stożka: r=1, h=3
| | h2 | | h3 | |
Pokaż że wzór na objętość stożka ściętego to: V(h)=π(h− |
| + |
| ) |
| | 3 | | 27 | |
20 lis 21:42
Kamilka: Pierdolcie się wszyscy, na jakieś głupoty odpowiadacie a mi nigdy nie pomagacie.
20 lis 22:34
lol: Z takim nastawieniem nie dziwię się.
V stożka całego to π
V stożka podobnego, ale o wysokości 3−h
| | π((3−h3)2*(3−h)) | |
to |
| = π/27 * (27−27h+9h2−h3) |
| | 3 | |
Zatem V(h) = π−π/27*(27−27h+9h
2−h
3) = π(h−h
2/3+h
3/27)
20 lis 22:53
Eta:
Echh
lol
20 lis 22:55
lol: Wiem, wiem... Zbyt dobre serce
20 lis 22:56