trójmian kwadratowy
ZakręconyJakSłoikNaZimę: Witam,
Pomocy

Współczynniki trójmianu kwadratowego f(x)=ax2+bx+c tworzą ciąg arytmetyczny o sumie −15.
Wyznacz a,b,c, wiedząc, że jednym z miejsc zerowych tej funkcji jest 4.
20 lis 21:28
Janek191:
a + b + c = − 15
2b = a + c
f(4) = 16 a + 4 b + c = 0
więc
3 b = − 15
b = − 5
======
−10 = a + c ⇒ c = − 10 − a
16 a − 20 − 10 − a = 0
15 a = 30
a = 2
====
c = − 10 − 2 = − 12
==============
spr, 2, − 5, − 12 − c. arytmetyczny o różnicy − 7
f(x) = 2 x2 − 5 x − 12
f(4) = 2*16 − 20 − 12 = 0
20 lis 21:35
ZakręconyJakSłoikNaZimę: Wielkie dziękuję ! Janku
20 lis 22:30