wyznacz wszystkie wartowsci parametru
K: wyznacz wszystkie wartowsci parametru m, dla ktorych rownanie sinx=m2−4m+4, 0stopni<x<90stopni
ma rozwiazanie
11 sty 19:12
paziówna: m2 − 4m + 4 = (m − 2)2
(m − 2)2 > 0 ∧ (m − 2)2 < 1
m − 2 > 0 ∧ m − 2 < 1 ∧ m − 2 > −1
m > 2 ∧ m < 3 ∧ m > 1
m∊(2,3)
11 sty 19:16
rozgryzacz: hmmm i to całosc rozwiazania? a co sie stało z sinusem
11 sty 19:21
paziówna: bo teoretycznie to jest rozwiązanie graficzne.
tzn rozdzielasz tę równość na dwie funkcje
y = sinx i y = (m − 2)
2
jeśli masz narzucony przedział 0 < x < 90st
to w tym przedziale 0 < sinx < 1
prawda?
więc 0 < y < 1
0 < (m − 2)
2 < 1
11 sty 19:25
rozgryzacz: o super ok juz rozumiem
dzieki
11 sty 19:35