Wielomiany
Izydor: pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia są liczby 2 i −2. WIelomian ten jest podizelny przez
trójmian q(x)=x2+2x−3. Napisz wzór tego wielomiany, jeżeli wiadomo, że do jego wykresu należy
punkt P(−1,24).
Wiadome jest dla mnie to, że do tej postaci iloczynowej wyprwoadzam jeszcze dwa rozwiązania z
podanego trójmianu. Co jednak z współczynnikiem a?
20 lis 21:01
Kacper:
Nie wykorzystałeś wiadomości o podzielności.
Q(x)=x2+2x−3=(x+3)(x−1)
20 lis 21:03
Izydor: Pokrętnie być może ale napisałem o tym, że o tym wiem w drugiej części moijej wypowiedzi

.
Chodzi mi o sam współczynnik a. To on mi sprawia największy problem.
20 lis 21:05
Kacper:
P(2)=0
P(−2)=0
P(1)=0
P(−3)=0
oraz P(−1)=24
Teraz masz już wszystko co potrzeba
20 lis 21:19
Izydor: Dziękuje, ale nadal nie wiem jak wyprowadzić z tego a.
20 lis 21:26