wyrażenia wymierne
exx: Rozwiąż równanie;
pomożecie
20 lis 20:16
PW: Licznik musi być zerem. Wypada sprawdzić, czy wyliczone iksy nie są przypadkiem miejscami
zerowymi mianownika.
20 lis 20:23
exx: a nie mianownik ?
20 lis 20:24
Puma: ja je szybciej rozwiaze w pamieci niz tutaj bede pisal
1) 3−x2≠0 to x=√3 lub −p{3]
4x2−9=0
(2x−3)(2x+3)=0 dokoncz
2) x(x2+5) ≠0 to x≠0
x2(x2−2x+1)=0
x2(x−1)2=0 to x=0 llub x=1
rozwiazanie tylko x=1 (dlaczego?
20 lis 20:24
exx: | | −b | |
Δ=0 wiec obliczmy x= |
| tak.? |
| | 2*a | |
20 lis 20:29
Puma: Do ktorego przykladu delta ?
Nie ma potrzeby stosowania w ogole tutaj delty .
czego nie rozumiesz ?
20 lis 20:31
exx: do 2.
obliczyłam tak;
x
2=0
x=0
x
2−2x+1=0
a=1,b=−2,c=1
Δ=0
x=1
20 lis 20:35
Puma: Tez dobrze .
Ale mozma bylo zauwazyc ze x2−2x+1= (x−1)2 ze wzoru skroconego mnozenia
czyl (x−1)2=0 to x−1=0 to x=1
20 lis 20:37
Puma: I teraz odpowiedz mi na pytanie dlaczego x=0 nie moze byc rozwianiem tego drugiego rownania
20 lis 20:39
exx: no też prawda.
a jeszcze odstępując od tych zadań;
jak mam x
2=
94 to obliczymy to;
20 lis 20:42
exx: x2=0
x=0
ponieważ 0 nie może być w mianowniku ?
20 lis 20:44
Puma: Dobrze
20 lis 20:44
exx: | | 3 | |
tzn powinno być tam |
| bez pierwiastka ? |
| | 2 | |
20 lis 20:46
Puma: Post 20:42 zle
tak nie mozna
| | 9 | | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
x2= |
| to x1= √ |
| = |
| lub x2= −√ |
| =− |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
20 lis 20:49
exx: dzięki
20 lis 20:53
Puma: Na zdrowie
20 lis 20:54