Analiza matematyczna - ciągłość funkcji w punkcie
kasia232: Dana jest funkcja
| | ⎧ | x2+3x, jeśli x należy do l.całkowitych | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 18, jeśli x nie należy do l.całkowitych | |
Wyznacz te liczby całkowite, w których funkcja f jest ciągła.
Milo: Zauważmy, że granica funkcji w punkcie x
0, gdzie x
0 jest całkowite, jest równa 18 (bo każda
liczba całkowita jest otoczona przez liczby niecałkowite, dla których funkcja przyjmuje
wartość 18).
Wystarczy więc, by f(x
0)=18
x
02+3x
0=18
Rozwiązujesz i masz.