Szukanie x
fifi: Oblicz x, gdy a(x−a)=b(x−b)
20 lis 19:51
===:
ax−bx=a2−b2
x(a−b)=(a−b)(a+b) ⇒ x=
20 lis 20:01
PW: Nie ma żadnych założeń dla a i b, więc trzeba rozpatrywać wszystkie możliwości:
1) a = 0; równość przyjmuje postać
0 = b(x−b)
i jest zdaniem prawdziwym, gdy b = 0 lub x = b.
Wniosek: dla a = 0 i b = 0 rozwiązaniem jest dowolna liczba x∊R; dla a = 0 i b≠0 rozwiązaniem
jest x = b.
Analogicznie dla b = 0 i a≠0 rozwiązaniem jest x = a.
Jeżeli obydwie liczby a i b są różne od zera i równe między sobą, to rozwiązaniem jest liczba a
= b.
Jeżeli obydwie liczby a i b są różne od zera i różne między sobą, to robi się nudne.
20 lis 20:06