matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyrażenie algebraiczne
maniek:
x+y=1 oraz x
2
+y
2
=21 oblicz wartość xy.
20 lis 19:42
Adamm:
skoro x+y=1 to x
2
+2xy+y
2
=1 czyli 2xy=−20, xy=−10
20 lis 19:44
Milo:
x
2
+y
2
=(x+y)
2
−2xy=1−2xy 1−2xy=21 Dalej potrafisz
20 lis 19:44