Pochodna
Przyszły budowlaniec : Może mi ktoś wytłumaczyć czemu tak jest?
y=ex2
Pochodna
y'=e2x *2x
20 lis 19:37
Adamm: pochodna jest źle
20 lis 19:38
Przyszły budowlaniec : Tak miałem napisane na wykładzie, jak powinno być?
20 lis 19:39
Adamm: ex2*2x
20 lis 19:39
Przyszły budowlaniec : A skąd się wzięło to 2x skoro to pierwiastek jest funkcją zewnętrzną?
20 lis 19:40
Adamm: pochodna funkcji złożonej
20 lis 19:40
Przyszły budowlaniec : nie pierwiastek tylko potęga
20 lis 19:40
Adamm: pierwiastek?
20 lis 19:41
Adamm: traktujesz funkcję ex2 jako funkcję ex, ale na koniec musisz pomnożyć razy pochodną
x2, czyli 2x
20 lis 19:41
Przyszły budowlaniec : Ok, rozumiem, dzięki
20 lis 19:42
Jerzy:
Tak jak napisał Adamm....y' = ex2*2x
20 lis 19:44
||: może się most nie zawali
20 lis 20:36