Czy konik szachowy startując z punktu (0,0) w układzie współrzędnych, może wskoc
Magda: Czy konik szachowy startując z punktu (0,0) w układzie współrzędnych, może wskoczyć na punkt
(6,7) w parzystej ilości ruchów? Jeśli tak, podaj kolejne punkty na których stanie konik,
jeśli nie − uzasadnij dlaczego.
20 lis 19:32
Kacper:
Co to za konkurs?
20 lis 19:35
Magda: to nie konkurs, po prostu zadanie domowe.
wydaje mi sie, ze odpowiedz brzmi nie, ale jak zapisac to formalnie?
20 lis 19:36
Kacper: To dlaczego nie?
20 lis 19:57
Magda: no, bo za kazdym razem zmieniamy parzystosc tylko jednej ze wpolrzednych i po kilku probach
przeze mnie wykonanych dochodze do tego punktu (6,7) ale po wykonaiu nieparzystej liczby
skokow, ale to rozumowanie trzeba zapisac formalnie.
20 lis 19:59
Kacper:

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem "bo za każdym razem zmieniamy parzystość tylko jednej ze
współrzędnych"
Mój konik wykonał dwa ruchy:
(0,0)→(1,3)→(4,4) i obie współrzędne ma parzyste, a były nieparzyste.
20 lis 20:12
PW: Kacper, skoczyłeś za pierwszym razem o 3 w prawo, a za drugim o 3 w górę.
20 lis 20:16
Saizou :
np. można pokusić się o wymyślenie niezmiennika, ale może to być trudne
20 lis 20:23
Kacper:
Rzeczywiście mój konik dostał skrzydeł
20 lis 20:25
PW: Albo wypisać wszystkie sumy pokazujące ruchy w prawo, np.
2 + 1 + 2 + 1 = 6
(konik skoczył dwa w prawo, raz w prawo, dwa razy w prawo i raz w prawo).
Odpowiadające im ruchy konika w górę przy tych samych posunięciach to w tym przykładzie
1 + 2 + 1 + 2 = 6.
Widać, że nie doszliśmy do 7 w górę.
W każdym ruchu łączna zmiana współrzędnych wynosi 3, nie dojdziemy więc od (0, 0) do (6, 7) (bo
6+7 = 13 − nie dzieli sie przez 3).
To byłby ten niezmiennik, gdybyśmy poruszali się tylko w prawo i w górę (nie cofamy się ani w
lewo, ani w dół).
Co będzie, gdy dopuścimy ruchy w lewo lub w dół?
20 lis 20:42
PW: No, Magda, jakie mogą być zmiany sumy współrzędnych przy dowolnych ruchach konika?
20 lis 21:01
Magda: Gdy będziemy poruszać się również w lewo lub w dół, to sprawa może wyglądać tak:
ruchy w lewo lub prawo (parzysta ich ilość):
np.
−1, 2, 2, 1,1,1=6
(konik skoczył raz w lewo, 2 razy w prawo, 2 razy w prawo itd.)
Konik skaczący w górę lub w doł:
2,−1,1,2,2,2 =8
(konik skoczyl 2 razy w gore, raz w dol, raz w gore, itd.)
w tych ruchach suma wynosi albo 1 albo 3.
wiec nie dojdziemy do (6,7)
dobrze rozumiem?
20 lis 21:27
Magda: albo spojrzmy na to w ten sposob. po kazdym ruchu suma wspolrzednych zmienia swoja parzystosc.
zatem po parzystej liczbie ruchow suma jest parzysta, a suma 6+7 jest nieparzysta wiec
odpowiedz brzmi nie. czy tak moze byc?
20 lis 21:32
PW: Suma współrzędnych w pojedynczym ruchu może się zmienić o: 3, −3, 1, −1. Wykonujemy parzystą
liczbę ruchów, która ma doprowadzić do zmiany sumy współrzędnych o 13.
k
1.3 + k
2.(−3) + k
3.1+k
4.(−1) = 13 ∧ k
1+k
2+k
3+k
4 = 2n
| | ⎧ | 3k1 − 3k2 + k3 − k4 = 13 | |
| | ⎩ | k1 + k2 + k3 + k4 = 2n |
|
Po dodaniu stronami
4k
1 − 2k
2 + 2k
3 = 2n + 13
Lewa strona jest liczba parzystą, a prawa nieparzystą. Rozwiazań nie ma.
Ale Ty mnie nie słuchaj, mam tendencję komplikowania rzeczy łatwych
20 lis 22:06
PW: Aaa... nie widziałem. O 21:32 ładnie to opowiedziałaś.
20 lis 22:09