Wielomiany
Izydor: Liczba 2 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu trzeciego stopnia, a reszta z dzielenia tego
wielomiany przez dwumian x−1 wynosi 3. Wyznacz wzór tego wielomianu.
Wiem, że jest jakiś wzór z którego by wychodziło, że wzór tego wielomianu to:
W(x)=a(x−2)
3
Jak jednak wyprowadzić a. Poproszę o wytłumaczenie w miarę możliwości dlaczego akurat tak a nie
inaczej

.
20 lis 19:24
Milo: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x−1 jest równa W(1).
Więc W(1)=3.
20 lis 19:32
lol: Niech W(x) = (x−1)*P(x) + 3.
Zatem W(1) = 3
I masz a
20 lis 19:37
Izydor: Dziękuje,
20 lis 19:38