modulo
Kacpi99: Witam,
czy ktoś mi może wytłuamczyć dlaczego 3
−1 mod 8 = 3

wiem że głupota ale chyba coś przeoczyłem
20 lis 19:04
Adamm: 3−1 nie jest naturalne, chyba że mówisz o jakiś pierścieniach
20 lis 19:04
20 lis 19:07
Kacper:
Szukamy elementu odwrotnego do 3 modulo 8.
3−1 mod 8 = 3, bo 3*3 mod 8 =1
20 lis 19:07
Mila:
Z8={0,1,2,3,4,5,6,7} zbiór reszt w arytmetyce modulo 8
Szukasz odwrotnej do liczby 3 w arytmetyce modulo 8
3x=1(mod8) masz znaleźć takie x aby spełnione było to równanie.
Najprościej po kolei
3*1=3 (mod8)
3*2=6(mod8)
3*3=9=1(mod8) i koniec.
20 lis 19:09
Kacpi99: Dziękuję wszystkim za pomoc
20 lis 19:12