trygonometria
Lichtarz: Wiedząc, że α kątem rozwartym oraz sinα + cosα = 7/13, oblicz
sinα − cosα
Mógłby ktoś wskazać drogę?
20 lis 18:19
Puma: W drugiej cwiartce cosinus jest ujemny
20 lis 18:26
Lichtarz: Już obmyśliłem − korzystam z wzoru skrocenego mnożenia a3−b3
20 lis 18:29
Lichtarz: aj ale mnie to nigdzie nie doprowadza...
Proszę dalej o pomoc
20 lis 18:31
Adamm: sin2α+2sinαcosα+cos2α=49/169
2sinαcosα=−120/169
(sinα−cosα)2=1−(−120/169)=289/169
sinα−cosα=17/13
20 lis 18:34
Adamm: wiemy że sinα−cosα>0 z polecenia
20 lis 18:35
Lichtarz: Ok rozumiem. Po prostu w pierwszym przykładzie korzystam z (a−b) 2
po co ja tak kombinuje pod górkę...
20 lis 18:40