matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice ciagu
Mostu:
lim n→
∞
3*2
2n+2
−10 −−−−−−−−−−−−−−−−−− 5*4
n−1
+3
20 lis 18:14
Kacper:
Własne pomysły?
20 lis 18:18
lol:
3* 2
2n+2
= 12*4
n
5*4
n−1
= 5/4 * 4
n
12*4
n
−10
12−10/4
n
lim
= lim
= 12/(5/4) = 48/5
5/4 * 4
n
+3
5/4 + 3/4
n
20 lis 18:20