matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice ciagu
granicaa:
(−1)
n
lim
n
→
∞
=
2n − 1
jak sobie z czyms takim poradzic ?
20 lis 18:13
Kacper:
Granica 0, np z twierdzenia o trzech ciągach
20 lis 18:13
granicaa:
nie no wiem, ze 0, tylko jak to uzasadnic? Mozna napisac, że: (−1)
n
dazy w nieskonczonosci do 1 lub − 1 , a 2n−1 do nieskonczonosi ,czyli
−1
1
lim =
=
= 0 ?
∞
∞
20 lis 18:23
lol:
(−1)
n
nie dąży nigdzie.
−1
(−1)
n
1
<=
<=
2n−1
2n−1
2n−1
I granica...
20 lis 18:27