Odwrotnosc funkcji
Frekz: Hejka, moje kolejne pytanie dotyczy odwrotnosci funkcji y = 5+log(x)
zapisalem sobie tak, ze logx=y−5
10y−5=x
10y=105*x
moge cos z tym dalej myslec?
20 lis 18:09
Puma: Funkcja odwrotna do funkcji logarytmicznej jest funkcja wykladnicza .
20 lis 18:10
lol: postać x = 10y−5 jest już wystarczająca. Masz już x wyrażone za pomocą y
20 lis 18:11
Frekz: Dobrze rozumiem, ze nalezy wyznaczyc najpierw x a potem zamienic go miejscem z y?
To by mniej wiecej znaczylo tyle, ze
x=10y−5
y−1=10x−5
tak?
20 lis 18:11
Puma:

y= 5+logx czarna
y=10
x−5 niebieska
y=x czerwona
Wykres funkcji odwrotnej do danej jest symetrycznyczny wzgledem prostej y=x
jesli tak jest to masz dobrze
Tylko popraw u siebie y= 10
x−5 a nie y
−1
20 lis 18:18
Puma: Ta czarna skosna linia to psikus programu do rysowania funkcji
20 lis 18:20
Frekz: znaczy widzialem duzo oznaczen, ze "trzeba" to napisac jako f−1(x), dlatego tak to nazwalem
xD
Wiec majac y=8−2x musze zrobic odwrotnosc czyli logarytm ?
x=8−2y czyli 2y=8−x => y=log2(8−x) tak?
20 lis 18:21
Puma: Trzeba pisac tak jak masz napisane w podreczniku bo f−1 to tez jest oznaczenie
przeciwobrazu funkcji
20 lis 18:23
Frekz: ja bylem przyzwyczajony do bodaj f(x) = 1/x , aczkolwiek podobno to jest niepoprawne
20 lis 18:32
Frekz: albo 1/f(x), szczerze to nie powiem jak to teraz wygladalo
20 lis 18:33
Puma: Jak najbardziej to jest poprawny zapius funkcji
tak samo jak y= ... g(x) =....
20 lis 18:34
Frekz: U mnie wzial napisal ten wzor i pokreslil wrecz z amokiem w oczach twierdzac z silnym
przekonaniem, ze jendak f
−1 to poprawna forma zapisu, a druga jest zla i kuj

.
20 lis 18:44
Puma: Chodzi caly czas o funkcje odwrotna (zapis ?
Za chwile odpiszse . Spojrze co pisze na tem temat F. Leja w swojej ksiazce
20 lis 18:49
Frekz: Tak chodzi mi wlasnie o funkcje odwrotna
20 lis 18:55
Puma: Pan profesor F. Leja potwierdzil . Mozesz zapisac f−1(x)
20 lis 19:02
Frekz: Znaczy u mnie wieszaja koty, ze ma byc wlasnie forma F−1 Twierdzac, ze ta druga forma,
ktorej notabene zawsze sie uczylem, jest zla
20 lis 19:19
Puma: Przepraszam ale wiecej juz nie dyskutuje .
20 lis 19:20
Puma: Dlaczego ? Dlatego ze jestes niepowazny .
20 lis 19:24
Frekz: Ja tylko cytuje slowa, ktore "kazano mi zapamietac" XD
20 lis 19:29
Puma: To sobie zapamietaj je do konca życia .
20 lis 19:30